Er zijn steeds minder van deze typisch Zeeuwse vogels, maar dit moet hen gaan redden
Het is een typisch Zeeuwse vogel, maar het aantal neemt dramatisch af. Sinds het begin van de eeuw is de populatie scholeksters in de Zeeuwse Delta met ruim zestig procent gedaald. Onderzoekers zoeken naar de precieze oorzaken. Ondertussen worden reddingsacties gestart.
Scholeksters
Floor Arts is scholeksterdeskundige en doet al jaren onderzoek naar de zwart–witte vogel met de rode snavel en het typisch piep–piep–geluid. Het afgelopen jaar is het onderzoek geïntensiveerd, want de scholekster stond midden in de belangstelling, de scholekster was vogel van het jaar.
Op de akkers wordt geen kuiken groot
Vooral op de akkers gaat het slecht. “Daar worden geen jongen groot. Meestal gaat het in de ei–fase al mis”, vertelt Floor Arts, “De eieren worden opgegeten door bunzings, zilvermeeuwen, vossen en huiskatten.”
In natuurgebieden gaat het beter. Daar kunnen roofdieren vaak moeilijker bij de nesten. Er zijn vogeleilanden of vossenrasters.
Maar scholeksters zijn slimme vogels en passen zich goed aan nieuwe omstandigheden aan. Tot verbazing van vogelonderzoekers doen ze dat nu weer. Lees verder in dit artikel dat op 4 december verscheen bij Omroep Zeeland.