Natuurwerkdag in Zeeland: je kunt de natuur een handje helpen, maar je hebt niet álles in de hand

De natuur laat zich best een beetje leiden, maar op sommige dingen heeft niemand invloed. Als dat wel zo zou zijn, dan hadden alle vrijwilligers van de Natuurwerkdag in Zeeland zaterdag vast en zeker de regen ‘uit’ gezet.

Premiumartikel uit de PZC van 04 november 2023 Gedeputeerde Wilfried Nielen steekt een zaailing uit de grond (links), wethouder Laszlo van de Voorde maakt een wilg een kopje kleiner. Anouk Guilliet van Meer Bomen Nu ziet hun inspanningen tevreden aan.

Ondanks de regen stonden de scouts én de vrijwilligers van De Steltkluut en Stichting Landschapsbeheer Zeeland klaar voor de officiële aftrap van de Natuurwerkdag.  Ze trotseerden de regen en knotten de wilgen!

Journalist Raymond de Frel interviewde voor DPG Media de 12–jarige Elisa Calle. Elisa is lid van de Jeugdgroep ‘t Stekkertje

Ik heb de liefde voor de natuur van mijn vader meegekregen. In de winter ga ik eens in de twee weken met een knotgroepje op pad. Gewoon, omdat ik het heel fijn vind om met de natuur bezig te zijn.

Beheer Zeeuwse landschap

Beheer van het Zeeuwse landschap is noodzakelijk. Gelukkig zijn er al heel wat vrijwilligers die zich hiervoor inzetten. Toch blijft er ruimte voor nog meer enthousiastelingen die de natuur een warm hart toedragen. Zowel gedeputeerde Nielen als directeur Joan van der Velden van Stichting Landschapsbeheer Zeeland onderstreepten dat de natuur in Zeeland niet beheerd kan worden zonder vrijwilligers.

Naast het knotten van wilgen, werden er dit jaar ook weer zaailingen verzameld die op een niet–kansrijke plek groeiden. Dit gebeurt op initiatief van Meer Bomen Nu. Zaailingen verzamelen en – later – gratis uitdelen, heeft als doel bij te dragen aan klimaatverandering remmen en de biodiversiteit herstellen.

Op de website van Meer Bomen Nu, Zeeland lees je meer over hun activiteiten.

Ook meedoen?

Wil jij meehelpen om bomen te knotten? Of om op een andere manier actief te zijn met de natuur in de regio? Neem dan contact op met de Werkgroep Landschapsbeheer.

Vanaf 04 november 2023 staat elke 14 dagen, op zaterdag, een natuurwerkdag gepland. De eerstvolgende is op 18 november a.s. Doe jij ook mee?