Insectenwerkgroep

Insecten vormen een bijzonder belangrijk onderdeel van onze natuur. Insecten zorgen voor bestuiving van bloemen en planten en zijn deel van de voedselketen voor vogels en andere dieren. De hoeveelheid insecten en de verscheidenheid ervan in een bepaalde omgeving vormen een goede aanwijzing voor de kwaliteit van de biodiversiteit in het gebied. Dat is mede de reden dat wij als natuurbeschermingsvereniging ook een Insectenwerkgroep hebben. Wij bestuderen de insecten en andere ongewervelden in Oost–Zeeuws–Vlaanderen en proberen met deze opgedane kennis ons steentje bij te dragen aan een grotere biodiversiteit.

Meedoen?

Je bent van harte welkom om met ons mee te doen! Weet je nog niet zoveel van insecten? Dat is geen probleem. Je kunt een hoop opsteken van onze gemeenschappelijke activiteiten.

Al onze activiteiten vind je terug via onze agenda.

Contact

Wil je meer weten over onze werkgroep, heb je vragen of opmerkingen? Schrijf naar de Insectenwerkgroep.

Welke soorten?

Wij houden ons bezig met insecten en andere ongewervelde dieren, de invertebrata. Dat zijn dieren zonder wervelkolom. Dieren die geen inwendig skelet hebben, hebben meestal een uitwendig skelet, een zogenaamd exoskelet (geleedpotigen). Sommige soorten hebben een huisje of helemaal niets (weekdieren).

Het gaat met name om deze soorten:

  • Vliegen en muggen
  • Nachtvlinders en micro’s
  • Bijen, wespen en mieren
  • Kevers
  • Wantsen, cicaden en plantenluizen
  • Dagvlinders
  • Geleedpotigen (overig)
  • Weekdieren
  • Libellen
  • Sprinkhanen en krekels
  • Insecten (overig)
  • Overige ongewervelden

Activiteiten

Voor de activiteiten sluiten we graag aan bij de landelijke themadagen en projecten, zoals de Nationale Nachtvlinder Nacht (NaNaNa) en het landelijke Gallen Atlas Project. We wisselen hierbij kennis uit met landelijke organisaties en groepen.

NaNaNa '22

Nachtvlindertelling '22
Nachtvlindertelling '22
Nachtvlindertelling '22
Nachtvlindertelling '22
Nachtvlindertelling '22
Nachtvlindertelling '22

Bij de NaNaNa van 2 juli ’22 spanden we verlichte lakens en gebruikten een sterk geurend smeersel om nachtvlinders te lokken in de heemtuin bij de Watertoren in Axel. Onder belangstelling van 32 deelnemers zijn prachtige soorten waargenomen.

Nachtvlinder

Waar zijn we actief?

Net zoals andere Steltkluut werkgroepen monitoren we de soorten in Oost–Zeeuws–Vlaanderen. De  meeste werkgroepleden zijn actief in hun eigen buurt en trekken er individueel op uit. Door het jaar heen hebben we ook een aantal gezamenlijke activiteiten. Doordat we verspreid over onze regio wonen, brengen we op deze wijze de streek in kaart.

Waarnemingen

Regionale waarnemingen vind je op de website van Waarneming.nl

Meer achtergrondinformatie over waarnemingen op onze publicatiepagina.

WhatsAppgroep

Bijzondere vondsten en vragen delen we met elkaar in de WhatsAppgroep van de Insectenwerkgroep.

Er is van alles te leren. Wij ontdekken zelf nog steeds nieuwe dingen.

Heb jij interesse, vragen of opmerkingen? Stuur ons dan een e–mail.

Het begin

Jarenlang was er een Vlinderwerkgroep actief met het inventariseren van dag– en nachtvlinders. In 2017 gaven de specialisten van dag– en nachtvlinders, libellen, bijen en zweefvliegen, een insectencursus. Na afloop werd een nieuwe Insectenwerkgroep gevormd. Dankzij het landelijke wantsenproject breidde de interesse zich uit naar andere insectensoorten. Door de komst van identificatiemiddelen zoals ObsIdentify keken we spoedig naar alle ongewervelde dieren.

Goudlokje
Citroenlieveheersbeestje
Dagvlinder
Zesvlekkige groefbij
Barnsteenslak