Plantenwerkgroep

In 2014 is de plantenwerkgroep van De Steltkluut nieuw leven ingeblazen. Na de cursus “Werken met de Heukels” is een groep enthousiastelingen gestart met een excursie programma en het bezoeken van interessante flora-gebieden in Oost-Zeeuws-Vlaanderen. Daarnaast zijn er cursussen, inventarisaties én individuele initiatieven van werkgroepleden.

E-mail: Plantenwerkgroep@Steltkluut.nl
On-line agenda: Steltkluut.nl/agenda
Flora waarnemingen: LINK

FLORA-EXCURSIES

Flora-excursies staan open voor alle liefhebbers van wilde planten, leden van De Steltkluut en niet-leden. Alle werkgroepleden dragen een steentje bij om het jaarplan te maken en het excursieprogramma te laten draaien.
In de on-line agenda staat waar en wanneer er excursies zijn. Aanpassingen in de planning, bijvoorbeeld omwille van weersomstandigheden of bloeitijd, zijn in dezelfde online agenda te vinden en worden ook in de PWG whats’app gemeld.

FLORA-INVENTARISATIES

In de periode 2016-2017 is de plantenrijkdom in de gehele regio voor de publicatie Flora Zeelandica in kaart gebracht. Daar gaat de Plantenwerkgroep mee door. Actieve floristen binnen en buiten de werkgroep dragen hieraan bij. Beginnende floristen kunnen op pad met de meer ervaren floristen.

Elk jaar zijn er kilometerhokken die aan een inventarisatiebeurt toe zijn, daaruit selecteren de leden van de Plantenwerkgroep. Ben je geen PWG lid maar wil je ook bijdragen, stuur dan een email. Na je selectie ontvang je de lijst van plantensoorten die er historisch zijn waargenomen. Door dezelfde vierkante kilometer in diverse seizoenen te bezoeken, vind je almaar nieuwe soorten. We voeren alle waarnemingen in bij waarneming.NL , zodat alle soorten via hetzelfde portaal voor Steltkluut leden zichtbaar zijn.

We doen mee aan provinciale en landelijke programma’s zoals ‘Het Nieuwe Strepen’ en ‘Staat deze plant er nog?’ van Floron. In 2019-2024 gaat extra aandacht naar de Flora Zeelandica speerpunten: Zeeuwse soorten, bloemdijken, waterplanten, urbane flora en wilde orchideeën.

Er zijn veel mogelijkheden om bij te dragen aan flora-onderzoek. Verken de mogelijkheden door contact op te nemen.

WHAT’S APP GROEP
Plantennieuws, bijzondere vondsten, en vragen delen we in de whats’app groep. Ook een ideaal middel om andere werkgroepleden mee te vragen.

Tot ziens bij één of meerdere flora-activiteiten!

FLORA KENNIS EN DETERMINATIE WEBSITES

Flora van Nederland met korte video’s van vele soorten
Blumen in Schwaben voor determinatie met een foto sleutel
Kroossoorten voor alle soorten Eendenkroos
Alien Plants of Belgium voor informatie over geïntroduceerde flora
Planten forum van Waarneming.NL voor vragen aan medewaarnemers en het leren van veelgemaakte fouten.
Soort informatie in waarneming.NL
‘Het Veld in’ in Verspreidingsatlas om veldkaarten samen te stellen en af te drukken