Plantenwerkgroep

logo plantenwerkgroep

In 2014 is de plantenwerkgroep van De Steltkluut nieuw leven ingeblazen. Na de cursus “Werken met de Heukels” is een groep enthousiastelingen gestart met een excursie programma en het bezoeken van interessante flora-gebieden in Oost Zeeuws-Vlaanderen. Daarnaast zijn er cursussen, inventarisaties én individuele initiatieven van werkgroepleden.

Jaarlijks zijn er 2 vergaderingen, een najaarsvergadering voor de evaluatie en een voorjaarsvergadering voor de nieuwe plannen.

E-mail: Plantenwerkgroep@Steltkluut.nl
On-line agenda: Steltkluut.nl/agenda
Flora waarnemingen: LINK

DSC01734DSC_2640DSC_6694

FLORA EXCURSIES

Flora excursies staan open voor alle liefhebbers van wilde planten, leden van De Steltkluut en niet-leden. Alle werkgroepleden dragen een steentje bij om het jaarplan te maken en het excursieprogramma te laten draaien.
In de on-line agenda staat waar en wanneer er excursies zijn. Aanpassingen in de planning, bijvoorbeeld omwille van weersomstandigheden of bloeitijd, zijn in dezelfde online agenda te vinden en worden ook in de PWG whats’app gemeld.

DSC09416 Rietzwenkgras

IMG_6029

IMG_5236

FLORA INVENTARISATIES

In de periode 2016-2017 is de plantenrijkdom in de gehele regio voor de publicatie Flora Zeelandica in kaart gebracht. Daar gaat de Plantenwerkgroep mee door. Actieve floristen binnen en buiten de werkgroep dragen hieraan bij. Beginnende floristen kunnen op pad met de meer ervaren floristen.

Elk jaar zijn er kilometerhokken die aan een inventarisatiebeurt toe zijn, daaruit selectere de leden van de Plantenwerkgroep. Ben je geen PWG lid maar wil je ook bijdragen, stuur dan een email. Na je selectie ontvang je de lijst van plantensoorten die er historisch zijn waargenomen. Door het kmhok in diverse seizoenen te bezoeken, vind je veel soorten terug én nieuwe soorten. Alle waarnemingen worden in waarneming.NL ingevoerd, zodat alle soorten via hetzelfde portaal voor Steltkluut leden zichtbaar zijn.

Er wordt deelgenomen aan provinciale en landelijke programma’s zoals ‘Het Nieuwe Strepen’ en ‘Staat deze plant er nog?’ van Floron. In 2019-2024 gaat extra aandacht naar de Flora Zeelandica speerpunten: Zeeuwse soorten, bloemdijken, waterplanten, urbane flora en wilde orchideeën.

Er zijn veel mogelijkheden om bij te dragen aan flora onderzoek. Verken de mogelijkheden door contact op te nemen.

IMG_6376

P1020101

IMG_9555

WHAT’S APP GROEP
Plantennieuws, bijzondere vondsten, en vragen delen we in de whats’app groep. Ook een ideaal middel om andere werkgroepleden mee te vragen.

Tot ziens bij één of meerdere flora-activiteiten!

IMG_8198P1020096

Flora Kennis en Determinatie websites

Flora van Nederland met korte video’s van vele soorten
Blumen in Schwaben voor determinatie met een foto sleutel
Kroossoorten voor alle soorten Eendenkroos
Alien Plants of Belgium voor informatie over geïntroduceerde flora
Planten forum van Waarneming.NL voor vragen aan medewaarnemers en het leren van veelgemaakte fouten.
Soort informatie in waarneming.NL
‘Het Veld in’ in Verspreidingsatlas om veldkaarten samen te stellen en af te drukken